1949

16. januarja so člani novoustanovljenega gasilskega društva Solkan doživeli svoj ognjeni krst, ko je pri Braniku iztiril tovorni vlak in se je v prevrnjenih vagonih vnel tovor bombaža in suhega južnega sadja. žrtev nesreče je postal strojevodja vlaka Kofol, rojak iz čepovana. čeprav še ne izkušeni in brez vsake opreme so Solkanski gasilci z ramo ob rami s člani sosednjih društev in kolegov iz Ljubljanske gasilske brigade požar pogasili.

6. februar istega leta, tri tedne po požaru v Braniku je bil za Solkance eden izmed najlepših. Tega dne je društvo prejelo od Republiškega sekretariata za notranje zadeve iz Ljubljane v dar novo motorno brizgalno »Rakovica« s pripadajočo opremo za eno desetino. Ljubljanska gasilska društva pa so zbrala 21 delovnih oblek in jih podarila kolegom iz Solkana. Na Sreberničevem trgu v Solkanu je obdaritvi sledilo javno slavje. Vzdušje na proslavi so popestrili gasilci iz šiške in št. Vida pri Ljubljani s prikazom mokre taktične vaje.

Jeseni tega leta so domači člani društva z novo opremo prvič sodelovali pri gašenju požara. Tokrat je zagorelo skladišče tekstilne Zadruge »NEPROZA« v Solkanu. Uspelo jim je požar pogasiti in rešiti večjo količino skladiščenega blaga.