Novice
Domov > Novice > Letovanje mladina 2019
Letovanje mladina 2019
Avtor: PGD 05.09.2019

PGD Nova Gorica že od 1989 v času poletnih počitnic organizira preživljanje družabnega tedna mladih gasilcev iz našega društva in prijateljskih društev. Začelo se je s taborjenjem na Bači, nato 2 desetletji v Bohinjski Bistrici in zadnjih 5 let v Umagu. Tako smo letos med 26.8. in 31.8. organizirali že 31. zaporedno taborjenje oz. letovanje in sicer v Gorenjskem mladinskem letovišču Pinesta v Novigradu. Udeležilo se ga je 39 pionirjev in mladincev, 6 pripravnikov in 4 mentorji iz našega društva in iz PGD Podbrdo.V šestih dneh so mladi gasilci uživali v vragolijah v morju, družabnih igrah, športnih igrah in izpopolnjevanju gasilskega znanja. Tako so obnavljali znanje vezanja vozlov, orientacije, prenosa vode med dvema točkama in vaje z vedrovko, ter obnavljali znanje iz razvrščanja.

V isti zgradbi je letovala tudi skupina mažoretk iz Kranja, ki je v torek po večerji našo mladino izzvala v igri med dvema ognjema, na katero smo se z veseljem odzvali. Tako se je popestril program aktivnosti in spodbudilo vzpostavljanje novih prijateljstev. V sredo po večerji smo se sprehodili do mesta Novigrad in si privoščili sladoled. V četrtek dopoldne so nas obiskali člani Društva slepih in slabovidnih iz Nove Gorice, ter nam predstavili slepoto in slabovidnost in pripomočke, ki jih uporabljajo za svoj način življenja. Otroci so lahko pisali na Braillov pisalni pripomoček in spoznali Braillovo pisavo. Prav tako so se preizkusili s hojo s palico, pri čemer so imeli prevezo čez oči ter dobili vpogled v življenje s pomočjo psa vodnika. Mladina je zelo aktivno sodelovala pri predstavitvah in delavnicah.

Seveda se je kot vsako leto do sedaj ocenjevalo urejenost sob, za kar so najbolj zagnani dobili simbolične nagrade.

Zahvalili bi se radi mladini in mentorjem PGD Podbrdo za sodelovanje na letovanju, Turistični agenciji Mivax za prevoz, Zavarovalnici Triglav, donatorjem za simbolična promocijska darila in pomoč pri izvedbi letovanja ter Društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica za poučno in zanimivo dopoldne.

MLADINSKA KOMISIJA PGD NOVA GORICA