Novice
Domov > Novice > Vaja GOEX 2019
Vaja GOEX 2019
Avtor: T.A. 28.03.2019

V soboto, 23.3.2019, se je ekipa šestih prostovoljnih gasilcev iz našega društva in dveh prostovoljnih društev iz Šempetra in Kanala, skupaj z poklicnimi kolegi iz gasilske enote Nova Gorica udeležilo vaje v sosednji Gorici.

Ob 8.45 uri smo bili pozvani na pomoč italijanskim kolegom. V konvoju smo odšli iz pred gasilskega doma v Šempetru pri Gorici proti zbornemu mestu v Sovodnje pri Gorici, kjer smo bili v naslednjem sestavu:

-PGD Šempeter pri gorici: PV-1,GVC 16/25

-PGD Nova Gorica: GVC 16/25

-PGD Kanal: PV-1

-JZGRD GE Nova Gorica: GVM-1, GVC 16/25

Razdeljeni smo bili v dve skupini, in sicer PGD Šempeter pri Gorici in PGD Kanal ter PGD Nova Gorica in JZGRD GE Nova Gorica. Vsaka skupina je imela svojega spremljevalca, kateri je komuniciral z štabom, ki se je sestal v Gorici.

Prva vaja je potekala tako, da naj bi v bližini Ločnika na terensko vozilo padel daljnovod ter se pri tem zaletel v drevo in ostal brez zavor. Ob prihodu na kraj dogodka smo najprej naleteli na most čez reko, katerega nosilnost ni bila znana. Ekipa je odšla peš na ogled stanja in odredila izklop daljnovoda, posek dreves, katera so padla na vozilo in cesto, ter iznos ponesrečenca skupaj z reševalci iz Gorice. Zaradi večje teže vozila, smo le tega pustili pred mostom in s pomočjo vitla, ( t.i. tirforja), več verig in jeklenic izvlekli vozilo na varno točko. Istočasno je gasilec, kateri je bil zadolžen za nadzor dogajanja na delovišču ,opazil osebo v reki. Prosti gasilci so se podali v reševanje ponesrečenca  v nepremočljivih oblekah, poškodovanca prevzeli in ga oskrbeli. Po končani vaji smo pospravili uporabljeno opremo in odšli nazaj na zborno mesto v Sovodnje.

Scenarij druge vaje je potekal v bližini Podgore z vsebino, da je več oseb padlo v reko Sočo in jih tako odplavilo skoraj do mosta. S poklicnimi kolegi in reševalci smo odšli na kraj dogodka. Vodja intervencije se je odločil za klasično reševanje z vrvno tehniko. Zaradi slabega stanja ograje mostu, se je gasilec z dvojnim varovanjem spustil do ponesrečenca v strugi Soče. Sledila je hitra oskrba ter privezovanje ponesrečenca v koritasta nosila. Skupina gasilcev je s pomočjo škripcev in ostale opreme za vrvno tehniko, dvignila koritasta nosila in gasilca spremljevalca na most. Z manjšimi težavami smo uspeli izpeljati posredovanje ter osebo predali reševalcem. Pozabili nismo niti na prometno zavarovanje kraja in tako smo opazovalcem preprečili prehod čez most. Po končanem delu smo odšli na izhodiščno točko.

Zadnja vaja je potekala v nočnem času, in sicer naj bi se dve osebni vozili zaleteli, kjer se je eno eno prevrnilo na streho, na drugo vozilo pa je v neurju padlo več dreves. Gasilci PGD Šempeter pri Gorici so odhiteli na kraj dogodka ter ob ogledu kraja iz pogovora udeležencev ugotovili, da so v bližini še dve pogrešani osebi.

Tako so aktivirali še gasilce PGD Nova Gorica, PGD Kanal ter reševalce. Gasilci iz Šempetra so začeli z reševanjem prvega avtomobila, zavarovanje kraja, razsvetljavo, razrez in iznos ponesrečencev ter predaja v oskrbo reševalcem. Gasilci iz Nove Gorice ter Kanala so prav tako razsvetlili kraj dogodka, požarno in naletno zavarovali kraj, stabilizirali avtomobil ter drevo na njemu. Potrebno je bilo razžagati in odstraniti drevo do takšne mere, da je bil dostop do vozila omogočen. Sledil je razrez in iznos dveh poškodovanih oseb.

Vse vaje so potekale pod budnim očesom opazovalcev ter medijev. Na spletnih omrežjih so bila objavljena posredovanja vaj v živo. Velik poudarek je bil na varnosti, osebni in skupni zaščitni opremi.

Vse aktivnosti so se zaključile v večernih urah z večerjo na sedežu civilne zaščite v Sovodnjah.